El Pavelló Castell d'en Planes de Vic va acollir, aquest passat 1 i 2 de juliol de 2023, un interessant torneig en el marc del Centenari del Bàsquet Català. Durant l'esdeveniment es va poder gaudir de jugadores d'una gran projecció de futur en una competició que ha estat el colofó final del Programa Mentoria d'Entrenadores en la seva segona edició i on les entrenadores dels combinats catalans van poder viure una experiència molt enriquidora.
La valoració general d'aquesta iniciativa ha estat molt positiva i ha tingut una gran rebuda per part de les participants tan dels combinats catalans, dels equips internacionals convidats i així com tot el públic assistent del llarg del cap de setmana.
Una jornada organitzada per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) amb la col·laboració i el suport del Femení Osona, així com també de l'Ajuntament de Vic. Durant el torneig, es va oferir un alt nivell de bàsquet per part dels diferents equips, fet que va donar peu a enfrontaments molt igualats entre ells. Gràcies al bon treball fet per les dirigents dels equips es va poder veure un joc tàctic de qualitat alhora que també es va observar una forta cohesió en cadascun dels grups. El president de la Federació, Ferran Aril, durant la entrega de premis va destacar 'la necessitat d'organitzar aquests actes per a la visibilització de l'esport femení' fent esment de la 'importància de figures necessàries, especialment en el bàsquet, a jugadores, entrenadores i àrbitres'. Aril també va valorar l'esforç de tot l'equip de treball del Programa de Mentoria que conclou aquesta 2a edició.
Pel que fa al torneig, els equips catalans, formats per algunes de les millors jugadores del territori català d’enguany; van poder competir amb equips convidats internacionals com el Basket Venaria d'Itàlia, la Nouvelle Aquitanie de França i l'Illes de Bàsquet de les Balears. Els tres combinats catalans van estar encapçalats per les següents entrenadores mentoritzades:
Combinat 1: Anna de Jaime (entrenadora), Eli Novell (entrenadora), Carol Perramon (ajudant) i Núria Rabassa (ajudant)
Combinat 2: Joana Orive (entrenadora), Joana Galdeano (ajudant), Iris López (ajudant) i Paula Ibáñez (ajudant)
Combinat 3: Susana Portabella (entrenadora), Roser Iglesias (ajudant), Cristina Andrés (ajudant) i Ona Prat (ajudant)
Aquests tres combinats catalans sots-22 femenins estaven formats per jugadores dels següents clubs: Joventut Les Corts, Manresa CBF, CB Cornellà, Draft Gramenet, FD Cassanenc, GEiEG, Sabadell BQ Sud, BC Fontajau, CB Igualada, CBF Cerdanyola, CE Joventut L'Hospitalet, CB Lleida, CB Granollers, CB Samà Vilanova, AB Premià, CB Tarragona, CB Bell Lloc, CB Femení Viladecans i CB Prat. Els equips també han comptat amb el recolzament de l'àrea de Salut de l'FCBQ a través del seu servei de fisioteràpia amb el suport de la fisioterapeuta Marina Boza.
Dissabte 1 de juliol
10:00h Combinat Català 2 60-83 Combinat Català 3 (Grup A)
10:00h Combinat Català 1 55-47 Basket Venaria (Grup B)
12:30h Combinat Català 3 82–75 Nouvelle Aquitaine Basket (Grup A)
12:30h Illes de Bàsquet 62-57 Combinat Català 1 (Grup B)
19:00h Nouvelle Aquitaine Basket 49-70 Combinat Català 2 (Grup A)
19:00h Basket Venaria 39-84 Illes de Bàsquet (Grup B)
Diumenge 2 de juliol
10:00h Nouvelle Aquitanie-Basket 51–56 Basket Venaria (5è i 6è lloc)
10:00h Combinat Català 2 58–49 Combinat Català 1 (3r i 4t lloc)
12:00h Combinat Català 3 81-61 Illes de Bàsquet (1r i 2n lloc)
1r: Combinat Català 3
2n: Illes de Bàsquet
3r: Combinat Català 2
4t: Combinat Català 1
5è: Basket Venaria
6è: Nouvelle Aquitanie Basket
D'altra banda, les activitats formatives celebrades durant la jornada del passat dissabte van comptar amb una bona acollida. Al matí, el professor de Ciències de l'Activitat Física de la Universitat de Vic i coautor del llibre 'Des de la graderia', Gil Pla Campas, oferia un taller-xerrada a una vintena d'assistents sota el títol 'Intrusos o aliats, quin ha de ser el paper de les famílies en l'esport?'. A la tarda arribava el clínic de Glòria Estopà, entrenadora del Nou Bàsquet Paterna de la Lliga Femenina Challenge, sobre 'Joc sense pilota amb interiors' que va reunir prop de 50 persones entre entrenadores mentoritzades i públic assistent. Aquesta activitat pràctica va comptar amb el recolzament a pista de diferents jugadores del Femení Osona i jugadors i jugadores del Club Esportiu Maristes Girona.
La 2a edició del Programa Mentoria d'Entrenadores, que treballa transversalment amb altres departaments de l'FCBQ, està comandat per un Grup de Treball potent, que ofereix un suport proper, permanent i individualitzat a les mentoritzades. Liderat per la Directora del Projecte Sílvia Font, entrenadora del Segle XXI i titulada superior, aquest cercle de treball es vertebra a través de les mentores Gemma Afonso, Anna Farrés, Paula Pla, Montse Gallegos, Sara González, Marta Mira i Iolanda Santiago, que coordinen els 6 territoris en què es divideix l'àrea de treball.
El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l'Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l'objectiu d'arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d'un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d'un canvi.
Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva nova marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d'un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d'una sèrie d'accions a impulsar i potenciar. Es tracta d'un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.