Barcelona acull l'exposició itinerant del Centenari

La mostra commemora els 100 anys de la Federació Catalana de Basquetbol i ja es pot visitar al Palau Robert de Barcelona.

24-05-2023 13:30

El Palau Robert de Barcelona compta, des d'aquest 24 de maig, amb l'exposició itinerant '1923-2023 Cent anys de la Federació Catalana de Basquetbol' que commemora aquesta gran efemèride del Bàsquet Català i que aquest 2023 es pot visitar a diferents localitats catalanes. La mostra de Barcelona ja està oberta i es podrà visitar fins el 18 de juny.

La inauguració, celebrada aquest dimecres 24 de maig al migdia, ha comptat amb la presència d'Eva Pomares, directora general de Difusió de la Generalitat de Catalunya; Lluís Puyalto, comissari de l'exposició; David Escudé, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona i Diputat d'Esports de la Diputació de Barcelona; Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ); Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat; i Pere Francitorra, vicepresident de l'FCBQ i president de la Comissió del Centenari del Bàsquet Català.

En el seu missatge de benvinguda, Eva Pomares ha volgut destacar que el "Palau Robert vol ser un aparador dels valors del país, i indubtablement el bàsquet n'és portador". Aquesta exposició, ha dit, "no és només un homenatge al passat, sinó també una bona pinzellada del present i del futur".

La mostra produïda per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i la Fundació del Bàsquet Català (FBC), compta amb l'historiador i director del Centre d'Estudis de la Fundació, Lluís Puyalto, com a comissari. Puyalto ha explicat que aquesta exposició tan visual pretén "ser un tastet de la història del nostre esport, a casa nostra, plantejada des de la recerca més científica però amb l'empenta del cor i l'emoció"

Per la seva banda, Ferran Aril ha incidit en la importància d'aquest "saber d'on venim i on som", especialment considerant que "Catalunya té el lideratge estatal, tant de llicències com d'equips"; mentre que David Escudé ha destacat la importància d'aquesta mostra i que "no hi ha present sense passat, ni futur sense present, i això és el que veiem en aquesta exposició".

Dividia en 10 períodes, les 530 fotografies i els diferents textos i recursos gràfics de la mostra donen a conèixer una desena de fets rellevants d'aquests períodes a través dels seus protagonistes, dels clubs, de les instal·lacions o d'esdeveniments històrics. A més a més, l'exposició compta amb un codi QR on trobar més informació en tres idiomes, poder aprofundir encara més sobre aquests fets i períodes, i l'índex fotogràfic de totes les imatges.

Oriol Duran, ha expressat, en el seu parlament de cloenda, la seva identificació amb el "llarg recorregut del Bàsquet Català", que coincideix amb la itinerància de la mostra. També ha ressaltat positivament "l'esforç de la Federació Catalana, des de molt aviat, per promoure un bàsquet per a tothom, un esport igualitari".

'1923-2023 Cent anys de la Federació Catalana de Basquetbol' és d'accés lliure i gratuït i estarà oberta al públic del 24 de maig al 18 de juny a la Sala 4 Cotxeres i jardins del Palau Robert en el següent horari: de dilluns a dissabte de 9h a 20h; i diumenges de 9h a 14:30h.

La Federació Catalana de Basquetbol convida a tota persona relacionada amb el bàsquet d'una manera o altra i de totes les generacions, així com al públic en general, a fer un recorregut per aquests 100 anys gràcies a una gran selecció d'imatges i material gràfic procedent del fons de la Fundació del Bàsquet Català i de múltiples donacions privades, així com de diferents arxius. Després de Barcelona, la mostra s'exposarà a Lleida (setembre), Manresa (octubre) i Tarragona (novembre-desembre).

Més informació del Centenari a
basquetcatala.cat/centenari