Ciutat del Bàsquet Català

Tortosa Ciutat del Bàsquet Català 2010

Documentació relacionada

La Fundació del Bàsquet Català va iniciar, l'any 2000, un projecte ambiciós: la designació, cada any, d'una ciutat, poble o vila de Catalunya com a "Ciutat del Bàsquet Català". La finalitat d'aquesta iniciativa és doble: per una banda el reconeixement dels homes i dones del bàsquet de l'àmbit territorial elegit, que han propiciat el seu desenvolupament, creixement i popularització, i d'altre significar també aquells àmbits territorials on els homes i dones del bàsquet troben series dificultats per dur a terme l'activitat basquetbolistica i hi és necessari un recolzament i un suport incondicional que faci més conegut el nostre esport i els valors formatius de la seva pràctica.

En la ciutat elegida, designada pel Patronat de la Fundació del Bàsquet Català d'entre les sol·licituds arribades, s'estableix Comissió Organitzadora formada per les persones que els clubs del territori designin, que prepara un programa d'actes i activitats relacionades amb el bàsquet que al llarg de l'any es realitzen, ja sigui en les seus dels clubs o també en indrets d'utilització pública de la ciutat.

Una part important del funcionament de l'esdeveniment és que es compta amb el suport i la implicació de les institucions locals (Ajuntament), del territori (Consells Comarcals, Diputacions, etc.) i l'ajut d'altres institucions i empreses locals.

L'any de la "Ciutat de Bàsquet" d'una determinada població acostuma a iniciar-se (gener-febrer) amb un acte institucional, públic, a l'Ajuntament de la ciutat, on els representants institucionals reben el Patronat de la Fundació i la Comissió Organitzadora i una destacada personalitat de la ciutat realitza una conferència adient a l'esdeveniment. Una vegada realitzades les activitats programades en el transcurs de l'any, la cloenda es realitza (usualment novembre) amb un acte final que sol ser un sopar, on al marge de distingir algunes persones relacionades amb el bàsquet local i del territori, es produeix el relleu a la ciutat designada per el proper any. L'acte del relleu consisteix en el lliurament, per part de l'alcalde o regidor que el representi de la ciutat que acaba l'any, a l'alcalde o regidor representant de la nova ciutat, d'un cartell emmarcat on consta el logotip de "Ciutat de Bàsquet Català" amb el nom de la nova ciutat designada.

Fins el present les ciutats designades com a "Ciutat del Bàsquet Català" han estat: Lleida 2000, Girona 2001, Mataró 2002, Tarragona 2003, L'Hospitalet 2004, Badalona 2005, Manresa 2006, Castellar 2007 , Sitges 2008, Blanes 2009, Tortosa 2010 i Vic 2011. Durant l’any 2012, la Ciutat del Bàsquet Català serà Terrassa.