Recta final de la 2a fase del Campionat de Catalunya Júnior Preferent

Penya i Joventut Les Corts en femení, i Penya i JAC Sants en masculí lideren els grups de Preferent a la 2a fase del Campionat de Catalunya U18 - Júnior Preferent.

02-04-2024 15:00

Recta final de la 2a fase del Campionat del Catalunya U18 - Júnior Preferent 2023-24 amb el Joventut Badalona A (Preferent A), el Joventut Les Corts U18 (Preferent B) com a líders femenins; i amb el Joventut Badalona A (Preferent A) i el JAC Sants Barcelona U18 (Preferent B) com a primers classificats masculins.

Enguany, el format de competició d'aquesta categoria consta novament de les següents fases: Fase PrèviaSegona FaseFinal a Quatre i Fase de PermanènciaA la Fase Prèvia es defineixen quins equips lluitaran a Preferent A per accedir, posteriorment, a la Final a Quatre, i quins pugnaran per la permanència a Preferent B, a la Segona Fase. El sistema d'ambdues lligues és el de tots contra tots mentre que les Finals a Quatre, que tindran lloc el pròxim cap de setmana del 20 i 21 d'abril i es celebraran a les localitats de Salt (masculí) i Martorell (femení), Ciutat del Bàsquet Català 2024, designen el campió i els corresponents conjunts que es classifiquen per a Campionats d'Espanya.

CAMPIONAT DE CATALUNYA JÚNIOR FEMENÍ PREFERENT

La Penya (9-3) encapçala en solitari una taula de Preferent A molt igualada en la cursa per accedir a la Final a Quatre de Martorell, a manca de tres encontres per disputar. Per sota del líder badaloní s'hi troben empatats el Bàsquet Girona - Uni Laia Palau U18 (7-4) i el Control Group - UE Mataró FM - JAF (7-4), a dos triomfs de distància d'un quadre verd-i-negre que ha jugat un enfrontament més. Amb un matx pendent per celebrar contra el CBF Cerdanyola U18 Preferent (1-10), el Segle XXI (6-4) es manté a la zona alta, amb un cartell global de 6-4, seguit del Loquillo Femení Sant Adrià A (5-6) i del Barça CBS (5-6), amb cinc guanys i sis derrotes. Entre adrianenques, santfeliuenques, i un bloc cerdanyolenc que tanca la classificació, hi marxa el Basket Almeda (4-7), encara amb opcions intactes de pugnar per una Final a Quatre que es decidirà a les tres darreres jornades, amb diversos duels directes que esdevindran definitoris. Jana Nogués, del conjunt mataroní, Martina Muñoz, del blaugrana, i Aina Cargol, del gironí, lideren l'àmbit anotador de la competició, amb 16, 13 i 12 punts de mitjana, respectivament.

El Joventut Les Corts U18 (9-2) i el Dishelec 65 Vilabasquet Viladecans (9-2) comanden equilibrats el grup de Preferent B, amb un partit d'avantatge respecte el Manresa CBF U18 (8-3), actual tercer classificat. A l'equador del grup, el Talenom Boet Mataró 2006 (5-6) ocupa, de forma provisional, un quart lloc que podria recuperar el TGN Bàsquet 06A (5-5), amb el mateix nombre de victòries però encara amb un xoc menys. Maresmenques i tarragonines estan empaitades pel CEJ L'Hospitalet A (4-7) i pel Sabadell BQ Vallès U18F Clínica Dental Tres-D (3-8). Finalment, l'últim esglaó el copa la JET Terrassa U18 (0-10), que buscarà estrenar el seu caseller de triomfs en la J12, en què les egarenques acullen la visita del líder barceloní a Can Jofresa. En l'apartat anotador, Martina Borrellas, que integra les files viladecanenques, sobresurt amb un promig de 19 punts, juntament amb Claudia Callizo (14 punts), de l'equip hospitalenc, i de Queralt Reifs (13 punts), del manresà.

En categoria Júnior Femení l'actual campió de la competició és el Bàsquet Girona U18, que defensa el títol aconseguit al Pavelló Municipal d'Esports de Salt, superant el Farmàcia 1925 Femení Sant Adrià per 64-40 en l'edició 2022-23. El planter vermell va esdevenir, amb aquest triomf, el primer equip gironí en guanyar el títol de C.C. Júnior Femení Preferent des del 2008.

CAMPIONAT DE CATALUNYA JÚNIOR MASCULÍ PREFERENT

En relació al grup de Preferent A, el Joventut Badalona A (10-2) s'alça com a líder en solitari d'una taula en què el Barça (9-3) aguanta el pols competitiu com a immediat perseguidor dels badalonins, i amb un Bàsquet Manresa (8-3) que no perd pistonada capdavantera. La Penya gaudeix de l'average favorable amb els manresans i compta amb un valuós 2-0 particular amb els barcelonistes, en unes combinacions que podrien ser determinants en el desenllaç per la primera plaça del grup. En l'emocionant camí pel 4t i últim bitllet cap a la Final a Quatre de Salt, l'Homs UE Mataró - JAM (5-6) guarda un avantatge d'un partit respecte el Nayox Força Lleida A (4-7), el Sandá Electroclima CB L'Hospitalet A (4-7) i el Bàsquet Girona U18 (4-7), tots ells empatats amb idèntic balanç i a l'espera de protagonitzar diversos transcendentals matxs directes. El 8è graó de la taula el copa el 52Moments CBS (1-10), que rebrà les línies bagenques en la J2, en tornar de la Setmana Santa. Aleix Sempere (18 punts de mitjana), Eduard Coll (17) i Alex Cruz (17), del combinat mataroní, destaquen a nivell anotador, juntament amb Marc López, del bloc santfeliuenc, i Adrià Domínguez, del badaloní, que també presenten un promig de 17 punts per actuació.

Al grup de Preferent B masculí, el JAC Sants Barcelona U18 (11-0) llueix un imponent ple de victòries i brilla com a únic equip de la categoria que aguanta imbatut en aquesta 2a fase de la competició. El CB Vic - Universitat de Vic 1 (8-3), amb vuit victòries, i el CB Cornellà (7-4), amb set triomfs, també posen la directa al capdavant d'un grup molt anivellat fins el sisè lloc. I és que el CB Sant Josep A (6-5), el CB Tarragona (5-6) i el CB Granollers 1 (4-7) afronten tres jornades finals amb l'objectiu de seguir escalant en una classificació amb la UE Sant Cugat Negre (2-9) i el SESE A (1-10) que marxen en la setena i la vuitena posició, respectivament. Alan Beltran (19 punts), Isarn Vives (18 punts) i Guillermo Montoya (17 punts) conformen la columna vertebral del líder santsenc i ressalten com els tres màxims encistelladors de Preferent B, seguits de Pol Rodríguez (17 punts), de la rotació cornellanenca, de Joel Garcia (15 punts), de la vigatana, i d'Hugo Ortiz (15 punts), de la santcugatenca.

Pel que fa a l'última temporada de Júnior Masculí, la ciutat de Valls va viure la victòria del Club Joventut Badalona, derrotant el Barça en una emocionant final per 73-65. La formació verd-i-negra, que enllaça dues campanyes seguides com a campió, va completar un curs majúscul a Huelva, on també van alçar l'estatal de clubs.

Aquesta competició va arrencar en la tercera edició de l'Open Day, celebrada amb èxit a la Ciutat Esportiva de Blanes durant els passats dissabte 16 i diumenge 17 de setembre.