"El Comitè i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ potencia el treball en equitat"

Conversa amb Pilar Landeira i Eva Aresté, que ens apropen la realitat de l'arbitratge català en relació amb la perspectiva de gènere.

17-12-2020 16:00

El Comitè i Escola d'Àrbitres de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) impulsa, des de ja fa més de cinc anys, el treball en equitat amb el desenvolupament d'un programa per a potenciar l'arbitratge femení, basat en diferents paràmetres: captació, formació, igualtat, oportunitat i confiança

De la mà de Pilar Landeira, Presidenta del Comitè i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ i ex-àrbitre ACB i internacional, i Eva Aresté, àrbitre FEB, membre del Comitè d'Àrbitres de l'FCBQ i vocal de la recentment constituïda Comissió del Bàsquet Femení de la Federació, i a través d'una distesa i enriquidora conversa, coneixem més a fons els objectius, els paràmetres i accions principals que vertebren aquest programa, emmarcat dins el pla d'acció del projecte del Bàsquet Femení de l'FCBQ, #DemanaCANVI.

OBJECTIUS DEL PROGRAMA

  • Sensibilitzar i conscienciar de la necessitat d'un canvi.
  • Potenciar i visualitzar la figura de la dona àrbitra.
  • Millorar l'autoestima, especialment en l'edat de formació.
  • Pautes per a perfeccionar tècnica i psicològicament.
  • Fidelitzar el nombre de dones àrbitres de l'FCBQ amb qualitat.""

"La normalització en les nomenclatures de les categories arbitrals a Catalunya és un dels exemples derivats dels objectius del programa en relació amb l'àmbit de la perspectiva de gènere"

ACCIONS

Aquests són els propòsits cabdals a què es buscarà arribar a través d'una sèrie d'accions estructurals que esdevindran claus per a seguir avançant en l'àmbit de la perspectiva de gènere i atansar les metes assenyalades:

  • Apostar per l'activació, creant grups de treball conjunts entre homes i dones, on hi hagi un sentiment de pertinença cap a la inclusió a l'FCBQ.
  • Recolzar i apropar de les persones que treballen a l'FCBQ perquè l'atenció sigui de qualitat i individualitzada.
  • Implicar a totes les participants en els programes de treball, on no es vegin excloses o soles.
  • Donar poder a dones amb actitud i aptituds, per a esdevenir referents per a la resta que les segueixi. Formant i apropant referents tangibles veus possible el teu objectiu o model a seguir. Actualment, aquesta fornada de referents arbitrals visibles podria tenir els seus resultats al treball de formació en Yasmina Alcaraz, Sandra Sánchez o Eva Aresté, que són les tres àrbitres que xiulen en les categories més altes a nivell estatal.

"En la tecnificació de cursos s'ha potenciat la inclusió dels referents arbitrals"

  • Realitzar, una vegada per setmana, una preparació física amb un tècnic. Crear vincles entre companys, sense diferències.
  • Dur a terme treballs amb psicòlegs per a treballar la intel·ligència interpersonal i aprendre a tenir una comunicació de qualitat.

PARÀMETRES

  • Procés de captació per a poder aconseguir un augment de la participació femenina en les tasques arbitrals. Aquest procés de captació va precedit per un important treball de detecció d'àrbitres, com a pas previ del treball d'inversió d'hores en la seva formació.
  • El treball formatiu es focalitza en l'assoliment de les habilitats necessàries amb una inversió del temps necessari per a poder-les adquirir. No només es tracta d'adoptar les capacitats corresponents sinó d'arribar a un estat de preparació real per a poder arbitrar amb fermesa. En aquest procés formatiu també s'han de ressaltar els grups i les sessions de tecnificació, com a suport indispensable per a tots aquells àrbitres que triguen menys en passar d'una categoria arbitral a una altra, tot reforçant els seus coneixements sense saltar-se passos formatius en el context competitiu actual, en què s'han ampliat lligues i incrementat el nº d'àrbitres a determinades competicions, que també han adoptat
    En aquest grup d'informadors, tècnics arbitrals i persones docents de tecnificació en cursos s'han potenciat la inclusió de les referents arbitrals amb la seva participació i el seu apropament al procés formatiu d'àrbitres.

"Cal ressaltar la importància del treball en equitat i de donar una visibilitat positiva, que sigui real, i potenciar-ho sempre i quan es tingui l'actitud i les aptituds"

  • Donar les oportunitats a tothom per igual a través d'un tracte d'equitat, no pas d'igualtat. En aquesta línia, i per arribar a xiular en categories estatals, la formació arbitral a Catalunya, de molta qualitat i potencial, pot ascendir fins a 5-6 anys per a donar el salt a competicions nacionals, mentre que en d'altres comunitats autònomes, amb menys volum d'àrbitres, el mateix treball formatiu pot reduir-se a un únic curs.

"El nombre representatiu d'àrbitres a les principals lligues estatals s'ha incrementat així com també a nivell català com, per exemple, enguany a la Copa Catalunya, amb el registre més alt"

  • Generar confiança per a poder tenir opció de demostrar la qualitat arbitral i tècnica.

ACTUALITAT I REPTES DE FUTUR

El tancament de la conversa va tractar, entre d'altres àmbits associats amb l'univers de l'arbitratge, temàtiques vinculades amb l'actualitat, marcada per la colpidora arribada de la pandèmia COVID-19 al nostre esport. Una de les conseqüències directes de la situació actual és la prop d'una vintena d'àrbitres que han deixat de xiular, sense data assenyalada de retorn. Per qüestions com aquestes, el Comitè i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ s'està reinventant més que mai per a poder analitzar, adaptar-se i tractar tot aquest complicat i delicat impàs derivat de la pandèmia sobrevinguda.

L'estudi de l'entorn, les amistats i la rellevància que cobra la família és un dels altres punts a tenir en compte de cara a la tornada a les pistes. A més a més, i relacionat amb la perspectiva de gènere, en assumptes de caire atemporal, l'estudi de realitats paral·leles com és el cas dels drets de la dona en el món de l'arbitratge també esdevé un component essencial que està sempre a l'ordre del dia per aquest Comitè de la Federació. En base al treball en equitat, el Comitè ja treballa, des de fa anys, i entre d'altres qüestions, en donar una resposta favorable a l'afectació de l'embaràs al món de l'arbitratge, que comportarà el retorn voluntari a les pistes en la mateixa categoria arbitral en què s'hi estava de la baixa per maternitat.

Així doncs, el Comitè i Escola i Escola d'Àrbitres de l'FCBQ continuarà estudiant, evolucionant i detallant un programa on el treball fonamentat en l'equitat, que no pas en la igualtat, sigui un element imprescindible per a poder seguir donant passes endavant en l'àmbit d'una perspectiva de gènere que està sent fortament potenciada per la Federació.