Els inicis del basquetbol tarragoní

Tarragona, Reus i Valls van ser els municipis impulsors del basquetbol a les comarques tarragonines a mitjans dels anys 20.

20-02-2019 11:51

El basquetbol es va originar a Catalunya entre els anys 10 i 20 del segle XX. Tingué les seves arrels de manera inequívoca en el món escolar i en la voluntat innovadora d’un grup de joves mestres que en facilitaren l’entrada. No va ser fins al desembre de 1922 que es jugà el primer partit de bàsquet fora de les escoles, gràcies a la figura d’Eusebi Millán, pare escolapi de Sant Antoni a Barcelona, qui promogué partits entre diferents escoles i equips comptant els punts i el resultat final.

A les comarques tarragonines la pràctica del bàsquet va arribar en els anys 20, principalment gràcies a Manuel Brunet, que havia estudiat als Estats Units. Fou l'introductor del bàsquet a les comarques meridiionals, fent-se les primeres exhibicions el 1924 amb un encontre el 24 de desembre entre els equips A i B del Club Gimnàstic de Tarragona.

El desembre de 1929 es crea oficialment la secció de basquetbol del Club Gimnàstic pels socis Antoni Ferré, Francesc Olivella i Adolf Miquel. L’entitat demana el seu ingrés a la Federació Catalana de Basquetbol, constituïda legalment com a tal el 1925. Aquesta incorporació no era possible, ja que la distància amb Barcelona en aquells moments era massa gran per poder incorporar-se a les competicions federatives, i el club tarragoní es va quedar com l’encarregat de desenvolupar el bàsquet a les comarques tarragonines.

A altres ciutats com a Reus i Valls el basquetbol també va tenir una gran empenta. A la capital de l’Alt Camp, Francesc Guasch, que havia viscut a Barcelona i havia jugat a la Unió Esportiva de Sants, va incorporar aquest esport a través de la Penya Ben Forjats. El 24 de juny de 1929, davant la Penya Atlètica de Barcelona, van jugar el primer partit de la seva història.

A partir de març de 1930 s’incorpora a aquests clubs impulsors el Reus Deportiu. Aquell mateix 1930 es juga el primer torneig a Tarragona, el Torneo Diario Español, amb els dos equips del Gimnàstic, la Penya Ben Forjats de Valls i el Reus Deportiu. Els àrbitres eren els mateixos jugadors dels equips que no disputaven el partit. Aquest primer títol se’l va endur l’equip del Nàstic A.

La temporada 1931-32 va marcar un abans i un després al basquetbol tarragoní. Es va crear el primer campionat provincial amb Gimnàstic, Penya Ben Forjats, Penya Sempre Avant, Reus Deportiu i dos nous equips com el Reus Ploms i la Penya Hel·lènica de Reus. Aquesta competició es desenvolupar entre el desembre de 1931 i febrer de 1932.

Amb la voluntat d’organitzar als clubs i les competicions d’aquells primers anys es crea el Comitè Provincial de Tarragona de la Federació Catalana de Basquetbol. D’aquest Comitè es creà la Copa Tarragona, una competició que es va assentar i es disputà de manera continuada fins el 1936 quan va esclatar la Guerra Civil. El primer campió d’aquesta Copa Tarragona fou el Gimnàstic l’any 1933. Any en que el Reus Deportiu va crear les primeres pistes per la pràctica d’aquest esport a la capital del Baix Camp.

L’expansió del basquetbol seguia creixent, principalment en aquests tres nuclis. La temporada 1933-34 ja trobem nous equips a Tarragona, com l’ Escola de Treball, Escola de Comerç, Fejocistes, Nosaltres Sols, Penya Brú, Penya Esportiva, Penya Pallach, Penya Llorenç, Penya Júniors i la Secció esportiva de l’AAET de Valls.

Lamentablement l’alçament militar de 1936 va acabar durant uns anys amb qualsevol activitat lúdic esportiva. No va ser fins després de la Guerra Civil que es va reprendre l’activitat, sent el bàsquet l’esport per excel·lència en els centres educatius de la postguerra. 

| Tarragona |