L’FCBQ a la sessió del Parlament amb relació al Projecte de llei de modificació de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport

El CB Sant Narcís juntament amb la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) van defensar, aquest dimecres 3 de desembre de 2014, els interessos dels clubs i entrenadors/es catalans davant el Parlament de Catalunya amb relació al Projecte de llei de modificació de la Llei 3/2008, del 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport.

22-12-2014 00:00

La compareixença del CB Sant Narcís i de la Federació Catalana de Basquetbol davant el Parlament de Catalunya arribava després d’intensos dies en els que l’FCBQ ha portat a terme diferents accions que a continuació detallem:

A principis de novembre d’aquest any, la Federació va convocar tot un seguit de reunions informatives arreu del territori (Barcelona, Lleida, Manresa, Girona i Tarragona) oberta a tots els entrenadors i entrenadores, així com també als clubs, per tal d'informar de la situació i els importants canvis existents pel que fa a les titulacions esportives dins el marc actual. A mida que s’anaven celebrant les diferents reunions es van anar recollint les opinions, comentaris, queixes i malestar del Bàsquet Català, i des de la Federació es va fer d’altaveu d’aquests per tal d’intentar cercar la millor solució per a tots.

Simultàniament, des de l’FCBQ es va contactar amb el Departament d’Ensenyament per tal de fer conèixer la reacció del Bàsquet Català i buscar vies de solució; així com també va contactar amb caràcter d’urgència amb la Secretaria General de l’Esport exposant la problemàtica i dilluns 24 de novembre, es comunicava que en el marc del procés de modificació de la Llei 3/2008, es contemplava una moratòria entre un i dos anys en l’entrada en vigor d’aquesta, ja en tràmit parlamentari.

Tot seguit, des de la Federació Catalana de Basquetbol, amb el seu president al capdavant, Joan Fa; acompanyat pel gerent, Toti Mumbrú; es van iniciar un seguit de reunions amb diferents partits polítics per tal de fer-los conèixer aquesta problemàtica, i explicar-los que la voluntat pel que fa als entrenadors afectats en el període 2000-2008 és el de buscar un encaix legal perquè es puguin registrar i poder actuar amb normalitat segons la normativa. En aquest sentit, existeix la voluntat política de solucionar el problema.

En un següent estadi, l’FCBQ va liderar la reunió que la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) va portar a terme, el passat dimarts 2 de desembre, a la seu de la Federació Catalana de Basquetbol amb representants de tots els esports. En aquesta reunió es va donar a conèixer el pensament dels clubs i entrenadors/es de bàsquet, i tot sol·licitant ajuda a la UFEC per tal de fer força en el sector esportiu i buscar vies legals dins de les seves àrees competencials.

Finalment, aquest dimecres 3 de desembre, el CB Sant Narcís juntament amb la Federació Catalana de Basquetbol van comparèixer al Parlament de Catalunya en representació del Bàsquet Català. En aquesta sessió, on van assistir disputats de tots els partits polítics amb representació al Parlament, es va poder explicitar la disconformitat del col·lectiu d’entrenadors/es (recollits en extensió a través de #NoPayNoCoach, #JoJaSócEntrenador i signatures recollides a change.org).

· VEURE SEQÜÈNCIES DEL DEBAT - Comissió d'Afers Institucionals 03/12/2014 - sessió ordinària (click aquí)

Gràcies a la intermediació de l’FCBQ, el CB Sant Narcís va ser l’únic club esportiu que va participar en aquesta sessió en la que, a través del seu president, Josep Lluís Samper, va exposar la realitat que viuen els clubs de bàsquet catalans, similar a una carrera d’obstacles degut a les mesures legals que estan obligats a complir. A la seva compareixença, Samper va posar de manifest que "la llei no està adequada al teixit esportiu català" i que si es tira endavant es convertirien en clubs elitistes, ja que haurien d’augmentar les quotes i molta gent es quedaria fora.

- VEURE Compareixença Josep Lluís Samper (click aquí)

Pel que fa a la compareixença de la Federació Catalana de Basquetbol, aquesta va anar a càrrec del seu gerent, Toti Mumbrú, qui va exposar en línies generals com treballen i com sobreviuen els clubs de bàsquet catalans per tirar endavant amb els seus projectes esportius, les retallades en subvencions públiques, el risc de les contractacions de la Seguretat Social, el sistema de titulacions esportives actuals, els impagaments d’esportistes i la reducció d’ingressos en el capítol de patrocini, que fan molt difícil tirar endavant. Si aquesta llei pretén professionalitzar aquest sector, Mumbrú va explicar que "estem posant en risc la supervivència de l’esport a tots els pobles de Catalunya". També va aprofitar per demanar que fins que no s’aprovi la llei del voluntariat, que està en tràmit parlamentari, i no doni resposta clara i legal a l’esport, "no s’apliqui aquesta llei de les professions de l’esport, perquè els clubs tinguin dos paraigües per tal de donar sortida als entrenadors del seus clubs". Per acabar, el gerent de l’FCBQ va defensar amb fermesa l’excel·lència dels cursos federatius per sobre dels cursos oficials del Departament d’Ensenyament, posant com a exemple clarificador i que va posar en evidència davant els grups parlamentaris, un curs online que va comptar amb la participació de 60 entrenadors a Mèxic juntament la Universitat Autònoma de Mèxic; o la visita les darreres setmanes de diferents entrenadors japonesos, xinesos i suecs, tot interessant-se pe model formatiu de la Federació.

- VEURE Compareixença Toti Mumbrú (click aquí)

Des de l’FCBQ es va demanar que el Projecte de llei de modificació de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport, reculli i doni resposta als següents punts:

1) Modificació de la Disposició Transitòria cinquena en el seu punt 2: "Totes les titulacions fins el 23 d’abril de 2008, certificades per les Federacions Esportives de Catalunya, membres de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC),  continuen essent vàlides i faculten llurs titulars per a  l’exercici de la professió d’Entrenador  regulat per aquesta llei, en els nivells respectius, sense haver de sol·licitar cap habilitació que no sigui el propi certificat federatiu, el qual serà substitutiu de les condicions que s’estableixin per Reglament, a que fa referència la Disposició Transitòria primera d’aquesta Llei. Els esmentats titulats federatius es poden inscriure en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya".

2) Volem que la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) pugui fer tots els títols federatius que cregui convenient per donar resposta a les seves necessitats formatives dels entrenadors catalans  de Nivell 0, Nivell 1 i Nivell 2 i que aquests entrenadors es puguin inscriure sense cap altre requisit en el Registre de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPE).

3) Pel que fa al títols oficials que oferta en Departament Ensenyament, volem que la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) sigui un centre de formació autoritzat  pel Departament d’Ensenyament flexibilitzant els requeriments que s’estableixen per Decret, atenent que el perfil d’alumne/a  és diferent i la oferta ha de ser en modalitat intensiva, concentrada en períodes de vacances i molt més territorialitzada.

4) Pel que fa a la nova Moratòria del Règim sancionador que està en tràmit, demanem que no s’apliqui cap règim sancionador fins que no estiguin resolts tots els accessos plantejats en el punts anteriors per la Llei.

A partir d’aquesta sessió s’inicia ara un procés parlamentari de negociacions polítiques i que es preveu s’allargui uns mesos.

Dins d’aquests procés, es preveu entre altres, resoldre la situació de totes les persones titulades entre els anys 2000 i 2008. L’FCBQ recomana a tots aquests afectats que, tot i estar en el seu absolut dret d’iniciar el procés de reconeixement, es mantinguin a l’espera en funció de com es resolgui aquest tràmit.

Fotos: FCBQ, UFEC i Canal Parlament

| FCBQ |