BQ.CAT 2013 / 3. El torneig de minibàsquet més antic del país i únic a Europa arriba als 50 anys

13-02-2013 00:00

REPORTATGE

Text / JAVI EZPELETA
Imatges / FEDERACIÓ CATALANA DE BASQUETBOL (FCBQ)


Foto de família 50è Trofeu Molinet / Foto: FCBQ

El Pavelló de l'Illa Diagonal de Barcelona va acollir una nova edició del tradicional Trofeu Molinet, el torneig de minibàsquet més antic d'Espanya i únic a tota Europa que enguany celebrava la seva cinquantena edició.

Organizat un any més per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), el Trofeu Molinet de minibàsquet va comptar, en aquesta darrera edició celebrada a finals del 2012 i principis del 2013, amb la participació d'un total de 81 equips, 53 en la categoria masculina i 28 en la femenina.

Una de les principals motivacions del minibàsquet i del Molinet és l'aspecte educatiu i pedagògic, així com el lúdic, tot emmarcat en una bona metodologia tècnica. No solament els jugadors estan en fase de formació, també els entrenadors i els àrbitres, és per aquesta raó que junts, espectadors inclosos, s'han impregnar de l'esperit i de la filosofia del minibàsquet, on tots tenen cabuda.

jugadors, entrenadors, àrbitres i espectadors s'han d'impregnar de l'esperit i de la filosofia del minibàsquet

En aquesta 50a edició, el primer classificat en categoria masculina va ser el Club Delfos EBCB Cornellà en superar a la final al SESE, mentre que en categoria femenina, el Femení Sant Adrià es va fer amb el primer lloc en imposar-se al Club Delfos EBCB Cornellà.

Diverses personalitats del món del basquetbol no es van voler perdre el bon ambient que es va respirar al llarg de set intenses jornades del millor bàsquet de les categories mini on es va tornar a demostrar el bon estat de salut de que gaudeixen les categories de formació del Bàsquet Català.

entendre la competició per gaudir-la, mai per patir-la

El minibàsquet i el Molinet destaca també per uns principis i valors com entendre la competició per gaudir-la, mai per patir-la; així com saber valorar el joc com el que és i afavorir la convivència entre els contraris, desenvolupant l'amistat i el joc net. El respecte a tots els participants també és primordial i crear hàbits de conducta en la formació en valors.

La Salle Josepets, en nois, va ser el primer campió d'aquesta competició que es va iniciar la temporada 1963-64. El primer equip femení en fer-se amb el primer títol va ser el BIM, però una temporada més tard, la 1964-65.

Des de llavors i fins l'actualitat són molts els equips que han aixecat el títol de campions, des del Pompeya al JAC Sants en masculí, passant pel Salesians, el Sant Gabriel de Ripollet i el de Viladecans, el CN Pracicas, el Joventut de Badalona i Sant Josep de Badalona, o més recentment el Paidos Sant Fruitós i EBCB Cornellà entre d'altres.

En categoria femenina, alguns dels equips campions durant aquests 50 anys han estat el Col·legi Jesús Maria de Casp o el Corazón de Maria, així com també el Grup Barna, Bosco Horta o Santa Caterina de Siena, i més recentment Femení Sant Adrià, CE Joventut L'Hospitalet i EBCB Cornellà.

El Molinet ha comptat al llarg d'aquests anys amb centenars d'equips participants, però també ha canviat de seu, abans al recinte firal de Barcelona en el marc del Festival de la Infància i ara a l'Illa Diagonal. Tot i això, per aquest històric torneig han passat jugadors i jugadores, alguns dels quals han competit i competeixen a les lligues més importants d’Europa i del món com és el cas de Nacho Solozabal o més recentment Laura Antoja, Victor Sada, Marta Fernández o Ricky Rubio, entre molts altres.

50 anys d'història fan del Trofeu Molinet no només el campionat de minibàsquet degà d'Europa, sinó tota una referència entre les competicions del món de la cistella a nivell de formació.

| BQCAT |