Interessant i alt nivell de continguts i compromís en el 1r Fòrum de Debat Albert Gasulla sobre el present i futur del nostre bàsquet

Aquest dijous 3 de gener es va celebrar el "1r Forum de Debat Albert Gasulla" que, amb el tema “Present i futur del basquetbol”, va comptar amb un altíssim nivell de continguts i compromís, en les ponències i les intervencions posteriors

04-01-2013 00:00

FOTOS: Fundació del Bàsquet Català (FBC)

La Sala d’Actes de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) va ser l’escenari d’aquest primer fòrum, organitzat conjuntament per la Fundació del Bàsquet Català (FBC) i l’Associació Catalana d’Entrenadors de Basquetbol (ACEB), en memòria d’Albert Gasulla, qui fou un dels més grans activistes i impulsors del bàsquet català, des de la postguerra fins el moment mateix del seu traspàs, el passat 2011.

El “Fòrum” tindrà celebració anual, i en aquesta primera ocasió les entitats organitzadores han volgut que el contingut del mateix, “Present i futur del basquetbol”, respongués a les inquietuds i conviccions més pregones de l’Albert Gasulla, que defensà sempre i continuadament. Així, els ponents foren en Ricard Casas, entrenador i formador, Jordi Villacampa, President del CB Joventut de Badalona i Josep Vives, President del Bàsquet Manresa. En Joan Creus, Director Tècnic del FC Barcelona, excusà la seva prevista participació per trobar-se fora del país.

L’acte s’inicià amb la intervenció del Sr. Lluís Vial, Vicepresident de la Fundació, que presentà els motius de l’organització del Fòrum, pensant en la incidència en la història recent del bàsquet català i el seu desenvolupament, que tingué l’Albert Gasulla. A continuació el Sr. Pere Sust, Vicepresident de la Fundació, glosà la figura i personalitat de l’Albert, la seva continuada i interminable acció tant en els continguts del bàsquet com en les persones, jugadors, entrenadors, dirigents..., recordant la seva personal relació i com fou la determinació de l’Albert la que va incidir en la seva pròpia trajectòria personal com a dirigent del bàsquet català i espanyol.

Seguidament el Sr. Josep Lluís Cortès, Vicepresident de la Fundació i President d’Honor de l’ACEB, presentà els ponents i moderà les intervencions i el debat. El Sr. Ricard Casas exposà les seves reflexions sobre el que considera aspectes bàsics a recuperar per tornar a un bàsquet més pur, incidint en la necessitat de treballar més en el camp, en el joc, en la tècnica, en el saber estar, i nom tant en els despatxos i en la gestió. Tornar al bàsquet proper al jugador i l’entrenador, a la relació directa i més profunda entre els protagonistes principals i bàsics, i atendre’ls millor.

El Sr. Jordi Villacampa exposà sobre la dificultat de la formació dels jugadors de la pedrera i com quan s’aconsegueix que alguns arribin a un nivell d’elit, els clubs formadors no poden gaudir del resultat la seva tasca. Així mateix analitzà les condicions que en una entitat formativa com la seva, es tenen en compte a l’hora de fixar-se i tenir especial cura d’un jove, condicions com habilitat, llestesa, intel·ligència per captar el joc, bona actitud en els estudis i lògicament i en l’actualitat, la condició física.

El Sr. Josep Vives, exposà les seves conviccions sobre les dificultats del bàsquet professional avui, diferenciant clarament entre la situació del bàsquet català i el bàsquet espanyol. Com les estructures del bàsquet català, la feina dels clubs i el suport econòmic d’institucions oficials o particulars, no tenen res a veure en el que passa en el bàsquet espanyol, pronosticant arribar en pocs temps a una situació límit, reclamant pel bàsquet d’elit (ACB) establir una competició tancada que impedeixi situacions de clubs, tan desiguals i injustes.

En el debat, intens, sorgiren intervencions com la del Sr. Joan Fa, President de la Fundació i l’FCBQ, reclamant la necessitat immediata d’establir a Catalunya, una llei de mecenatge que respongui a les possibilitats de suport als clubs, així com una intervenció de més compromís i ajut de les institucions. I com avui les dificultat econòmiques de clubs i entitats fan que els dirigents hagin de dedicar-se a l’estudi i recerca de solucions financeres més que a les esportives.

En l’intercanvi d’opinions entre els assistents i els ponents es comentaren aspectes com la gestió, la relació jugadors-clubs, la formació i les famílies, i el canvi tan gran de mentalitat que en pocs anys ha sofert la pràctica esportiva, i em concret el basquetbol.

Per finalitzar l’acte intervingué primer el Sr. Joan López, President de l’ACEB, que tornà  a recordar la personalitat de l’Albert Gasulla, la seva intensa relació personal amb ell i les innumerables propostes i realitzacions que portà a terme en el si de l’Associació i del bàsquet en general. I ja per acabar, el Sr. Joan Fa, recordà les moltes i variades aportacions de l’Albert i explicà vivències personals com a jugador i dirigent, i la confiança que l’Albert diposità en ell.

En resum, unes ponències i unes intervencions d’altíssim nivell, com reclamava la persona de l’Albert, en record del qual es celebra i es continuarà celebrant aquest Fòrum.

Entre els assistents cal destacar la presència del fill de l’Albert, Sr. Albert Gasulla i Pascual, dos dels seus nets, Gerard i Meritxell, i el seu cunyat, dirigent de l’ACEB, Sr. Enric Pascual, així com destacats federatius, dirigents, entrenadors, periodistes i afeccionats al basquetbol.

| Fundació |